Persoonlijke en professionele groei

In Kleine Stappen naar Groot Resultaat

Jezelf een groot doel stellen, brengt niet vanzelf ook een groot resultaat teweeg.
Het kan zelfs heel verlammend werken, terwijl je juist op zoek bent naar iets wat je energie en daadkracht geeft.

‘Ik wil voor mezelf beginnen’, ‘Ik wil 10 kilo afvallen’ en ‘Ik wil een online trainingsprogramma ontwikkelen’ zijn drie voorbeelden van mijn grote wensen het afgelopen jaar.
En ik heb alle drie deze resultaten ook behaald, iets waar ik erg trots op ben!

Het was niet altijd allemaal even gemakkelijk, maar uiteindelijk behaalde ik de resultaten die ik voor ogen had. Dit heb ik bereikt door consequent tactieken en tips toe te passen op het gebied van veranderprocessen en doelstellingen behalen, van diverse trainers en coaches*.

Ik geef je deze tips graag door, omdat ze universeel toepasbaar zijn. Je kunt ze dus ook aanwenden voor doelen en wensen als: ‘ik wil meer klanten’, ‘ik wil aan grotere projecten meedoen’, of ‘ik wil meer plezier in mijn werk beleven’.

Hierbij de tips in het kort:

1. Wees specifiek en beeld je de situatie in.
Maak een doel zo helder als je kunt, wees concreet en specifiek.
Als je bepaalde dingen nog niet zo concreet weet, maak het dan je ‘sub’-doel om daar achter te komen. (zie ook stap 2)

Neem de tijd om na te denken hoe het behalen van het doel ‘er uit ziet’. Haal je dit zo levendig als mogelijk voor de geest.
Bij mijn doel ‘voor mezelf te beginnen’ dacht ik o.a. aan het feit dat ik mijn tijd veel vrijer kon gaan indelen. Ik zag voor me hoe ik de dag voortaan zou gaan beginnen met een wandeling door het park. (wat inmiddels overigens hardlopen is geworden, i.v.m. andere doelen (-;)

2. Breek elk doel op in kleine stappen
Zodra een doel te moeilijk of niet haalbaar lijkt, probeer het dan op te breken in kleine stappen.
Als wat je bedenkt een klein ‘klusje’ wordt, is het veel makkelijker om uit te voeren.

Een onderdeel van mijn bedrijf beginnen, was bijvoorbeeld een website maken. Daar weer een onderdeel van was teksten schrijven. Maar ook dit deed ik niet zomaar even.
Ik formuleerde uiteindelijk betrekkelijk kleine stappen als: ‘vanmiddag maak ik een lijstje van mijn kennis en ervaring’ en ‘nu ga ik 2 uur websites kijken om voorbeelden te verzamelen’. En zo kwam de website er, stukje bij beetje, maar toch binnen een paar weken!

3. Meet je voortgang
Gebruik een boekje, document of Excel sheet om je voortgang vast te leggen. Houd hierin lijstjes bij, zet vinkjes, schrijf op wat je hebt bereikt en noteer nieuwe ideeën die je gaandeweg krijgt.

4. Vier successen
Staar je niet blind op wat je nog niet hebt bereikt, maar focus op wat je al wél hebt gedaan.
Sta dus uitgebreid stil bij behaalde resultaten en beloon jezelf. Dat kan met een lekkere lunch buiten de deur zijn, het kijken van een aflevering van je favoriete tv-serie, of voor de grotere resultaten, een vakantie!

5. Creëer (korte) deadlines
Korte deadlines zijn een heel krachtig middel om je activiteit te verhogen en snel tot resultaten te komen. Maak bijvoorbeeld een afspraak met iemand om de resultaten van een deelstap te bespreken. Dit dwingt je aan de slag te gaan.

Bonustip: Betrek anderen!
Niet alleen bij de deadlines, maar ook bij alle overige stappen is het goed om anderen te betrekken in jouw proces.
Benader bijvoorbeeld mensen die al hebben bereikt wat jij wilt bereiken, of iets doen wat jij ook graag zou willen doen. Vraag ze hoe ze dat bereikt hebben en welke stappen daar voor nodig waren.

Vertel anderen ook zoveel mogelijk over jouw doelen en ideeën. Tijdens het vertellen en bespreken worden de benodigde stappen steeds duidelijker en zal er steeds meer enthousiasme ontstaan.
Bovendien kunnen anderen je soms veel verder helpen dan je zelf zou kunnen bedenken.

Maar dan moet je ze wel eerst vertellen waar je mee bezig bent natuurlijk!


* O.a. van Ben Tiggelaar uit zijn boek Dromen, Durven, Doen en van Tim Ferris, auteur van The 4-Hour Workweek
 

Reageer

 
(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Meld je aan voor mijn e-zine en ontvang het gratis e-book:

'5 Carrièretips voor 
Ambitieuze Bèta's'!

 
E-mail: *
Voornaam:
  * Verplicht
 

je gegevens worden vertrouwelijk behandeld
 

 gingen je voor

 
colofon

Site-ontwerp en -techniek: Marleen Zachte

Foto's: Levien Willemse , Petra van Vliet en Wil Groenhuijsen

Cms: PivotX